CKV Valto schrijft geschiedenis met promotie naar ereklasse

Thomas Ris

De Lier 05.06.2023 - Zaterdag 3 juni was een historische dag voor de Lierse korfbalvereniging CKV Valto. Het Lierse vlaggenschip is kampioen geworden in de overgangsklasse D,

en door dit kampioenschap promoveert het eerste naar de Ereklasse, het hoogste veldkorfbal niveau van Nederland.

Na het behalen van het kampioenschap in de zaal was er nog een klus te klaren voor de spelers van Valto 1, het kampioenschap op het veld. Door de nieuwe regels kon erbij een eventueel kampioenschap promotie naar de hoogste klasse worden behaald. En dat na het behalen van de hoofdklasse in de zaal al een historisch seizoen was, kon deze promotie het seizoen alleen nog maar mooier maken.

Afgelopen zaterdag gingen er twee bussen vol met supporters mee met de selectie voor de uitwedstrijd in Nieuwerkerk aan den IJsel tegen Nieuwerkerk. Het Lierse Vlaggenschip had zichzelf in een sterke uitgangspositie gespeeld. Door nog maar een gelijkspel en een verliespartij heeft de ploeg het kampioenschap in eigen handen met nog drie wedstrijden te gaan. Eerder had Valto thuis gewonnen van Nieuwerkerk met 16-11.

Het was in het begin van de wedstrijd lang zoeken naar een doelpunt, na een paar aanvallen waarin beide ploegen niet tot scoren kwamen viel uiteindelijk het eerste doelpunt na vier minuten spelen. Valto kwam op 0-1 voorsprong, maar deze voorsprong hield niet lang stand. De doelpunten waren schaars en het bleef lang stuivertje wisselen. Bij rust had de Lierse formatie een minimale voorsprong van 6-7 en was er dus nog voor alles te spelen in de tweede helft.

Valto leek een gaatje te slaan naar 2 verschil maar Nieuwerkerk weerde zich kranig en kwam weer gelijk. Zo bleef ook de tweede helft lang spannend, waarin de ene ploeg op voorsprong kwam en er door de andere ploeg weer een gelijkmaker gescoord werd. Met nog vijf minuten te gaan komt Valto weer op voorsprong, de 13-14 van een ontketende Maaike Ridder en vanaf dit doelpunt geeft Valto de voorsprong niet meer weg. Met nog een kleine twee minuten op de klok begint het feest langs de lijn bij de meegereisde supporters. De wedstrijd eindigt in 14-17 en CKV Valto promoveert naar het hoogste veldkorfbal niveau van Nederland, de ereklasse!

De selectie en de supporters begonnen het feest al op het veld en dat ging verder tijdens de busreis naar de Lier. Ondertussen verzamelde de achtergebleven supporters zich bij de ingang van de hoofdstraat, waar ook de supporters uit Nieuwerkerk aankwamen. Samen wachten de supporters hier op de selectie, die op een platte wagen van de hoofdsponsor Martin Stolze B.V. de hoofdstraat in gereden kwam. Het hele dorp mag weten dat Valto kampioen is en met het kampioenschap naar de Ereklasse promoveert.

‘Voorzitter Marco Stolze is ontzettend trots op de vereniging en iedereen die bijgedragen heeft aan dit seizoen! Het fundament waar de vereniging op gebouwd is van uit het bestuur, de technische commissie en de gehele organisatie daarom heen staat goed en is gezond om de toekomst in de ereklasse in te gaan!’

CKV Valto is trots op het eerste team met de promotie naar de Ereklasse, het hoogste veld korfbal niveau van Nederland. Een nieuw hoofstuk in de geschiedenis van de vereniging. Valto wil dan ook iedereen uitnodigen bij de laatste thuiswedstrijd op ons complex op zaterdag 10 juni om 16:00.