Lastige eerste race in Mariembourg

Geplaatst door Westlanders.nu op 12-03-2019 06:10

Maassluis 12.03.2019 - Op zondag 3 maart 2019 reed Rocco de Heer zijn eerste kartwedstrijd van het Nederlands Kart Kampioenschap - IAME SERIES NETHERLANDS NK 2-takt.

Hij kwam voor het eerst uit in de snellere IAME X30 junior klasse voor Signmind Racing uit Huizen. De race is de eerste uit een serie van zes races op kartbanen in Nederland en België.

Het NK is een zeer competitieve kartklasse, de zwaarste in Nederland, waarin de beste coureurs uit Nederland maar ook uit het buitenland met elkaar strijden. In deze eerste race kwamen 36 rijders, die vaak al langer in deze klasse hebben gereden, uit. Slechts 20 rijders kwamen uit Nederland. Veel Europese toprijders uit onder andere Engeland, Duitsland, België en zelfs Brazilië gebruikten deze eerste race in het officiële IAME X30 kampioenschap als gelegenheidswedstrijd om zich voor te bereiden op het Europese IAME X30 kampioenschap. Voor Rocco staat dit seizoen dan ook vooral in het licht van leren in deze klasse waarin hij zich kan meten met de besten.

De eerste race van het seizoen werd verreden op het circuit Karting des Fagnes in Mariembourg in het zuiden van België. Op het circuit van Karting des Fagnes worden veel internationale kartwedstrijden verreden. Zo vormt het circuit eind maart het strijdtoneel van de eerste race in de IAME X30 Euro series. Het is met bijna 1,4 Km lengte een van de langste kartbanen in Europa. Rocco de Heer wist hier in zijn eerste seizoen (2017) de race als derde te eindigen.

Het eerste raceweekend van Rocco in deze nieuwe snelle klasse werd gekenmerkt door lastige en wisselende weersomstandigheden en mechanische problemen. Rocco begon de vrije trainingen op vrijdag onder afwisselend droge en natte weersomstandigheden. Op vrijdag kon Rocco uiteindelijk ook maar twee sessies van een kwartier rijden door pech en in 1 van deze sessies kon hij ook nog niet voluit gaan omdat zijn motor nog moest worden ingereden. Ook op zaterdag waren de weersomstandigheden wisselend. Op zaterdag mocht 4 keer een kwartier getraind worden maar door de constant wisselende omstandigheden lukte het maar niet om de goede set-up te vinden en voluit te gaan.

Op zondag, race-dag, werd begonnen met een tijdsessie. De uitkomst van deze tijdsessie bepaalt de startpositie in de twee daaropvolgende kwalificatieraces van 10 ronden elk. De gecombineerde uitslag van deze kwalificatieraces bepaalt weer de startpositie in de finalerace van 15 ronden. De tijdsessie verliep dramatisch voor Rocco. Vlak voor de sessie lukte het niet om de kart gestart te krijgen, waarschijnlijk door vocht in het elektrische systeem. Net voordat de sessie begon wilde de kart uiteindelijk toch starten en kon Rocco alsnog halsoverkop aan de start verschijnen. Maar door de regen, de startproblemen, en doordat zijn mechanic de kart niet goed had kunnen afstellen kon Rocco zich slechts op de 26e plek kwalificeren. Dat was heel vervelend want deze 26e plek was dus meteen zijn startpositie voor de 2 daaropvolgende kwalificatieraces.

De kwalificatieraces verliepen naar omstandigheden goed. In de eerste race had Rocco bij de start wel meteen de pech dat vlak voor zijn neus een andere rijder spinde. Hierdoor moest Rocco stevig uitwijken en raakt hij op de laatste plek in het peloton. Uiteindelijk wist hij toch nog ruim 12 plekken goed te maken door een paar sterke inhaalacties. Jammer genoeg kreeg hij wel 13 strafseconden omdat zijn bumper door de spin van zijn voorganger tijdens de start was ingeklikt. De tweede race ging nog beter. Rocco had zich meteen na de start in de eerste ronde al van plek 26 naar plek 14 opgewerkt en uiteindelijk eindigde hij deze race als 17e. Door het gecombineerde resultaat van de 2 kwalificatieraces begon Rocco de finalerace als 28e. Hij wist nog een aantal plekken te winnen maar eindigde deze race op een 23e plek (11e van de 20 Nederlanders).

Het was een lastig eerste raceweekend voor Rocco maar hij blijft uiteraard positief over de rest van zijn seizoen. De techniek en de slechte weersomstandigheden hebben zijn resultaat deze keer helaas negatief beïnvloed. In de races heeft Rocco gelukkig wel laten zien dat hij snel is en veel kan inhalen.

De volgende races kan Rocco gelukkig weer samenwerken met Rob Knecht, de mechanic en coach die Rocco vorig jaar zo goed heeft begeleid. Samen met Rob kan Rocco ongetwijfeld een goede sprong vooruit maken bij de volgende wedstrijden.