Podiumplaats voor Van der Ende op circuit Paul Richard

Geplaatst door Westlanders.nu op 01-09-2014 06:54 - Gewijzigd op 01-09-2014 07:03

Le Castellet 01.09.2014 - Westlander Ricardo van der Ende (van der Ende Racing inn) en Bernhard van Oranje hebben op het circuit van Paul Ricard...

een fraaie podiumplaats in de GT4 European Series bemachtigd. Gemakkelijk was dit niet, gezien de tegenstand van de concurrentie. Simon Knap en Pieter-Christiaan van Oranje sleepten een vijfde en zesde plaats uit het vuur. Racing Team Holland by Ekris Motorsport keert met haar BMW’s M3 GT4 hoopvol huiswaarts, aangezien de leiding in het kampioenschap niet in gevaar is geweest.

In de wetenschap dat de BMW met startnummer 1 tien plaatsen zou worden teruggezet op de startopstelling van de eerste wedstrijd, als gevolg van een opgelopen straf tijdens het weekend van Spa, werd er een slimme oplossing bedacht. Door behouden aan de kwalificatie te beginnen, hield Van der Ende vrij nieuwe banden over voor de eerste race. Vanaf de veertiende startplaats rukte Van der Ende bij de start in korte tijd op richting de kop van het veld. Het lukte hem om de auto naar plaats vier te rijden, voordat hij het stuur overgaf aan Bernhard van Oranje. Ook hij reed een strakke race en passeerde als derde de finishvlag.

“Dit was een gave race”, zei Van der Ende na afloop. “Dankzij vrij nieuw rubber en door gebruik te maken van het piekmoment van de banden reed ik direct richting de kopgroep. Dat ging vrij gemakkelijk, al wist ik wel dat ik maar anderhalve ronde de kans had om naar voren te komen.”

De tweede race bleek een flinke uitdaging voor de coureurs van Racing Team Holland by Ekris Motorsport. Pieter-Christiaan vertrok enthousiast vanaf plaats elf en won direct twee posities. Uiteindelijk nam Knap het over en bracht de Ekris-BMW als zesde GT4-auto over de streep. Bernhard startte vanaf plaats negen en knokte voornamelijk met enkele Ginetta’s G50. Van der Ende nam op de achtste positie het stuur over, won nog een plekje, maar kon geen aanval meer uitvoeren. Toch eindigde het duo op plaats vier in de buurt van het podium van de GT4 PRO-divisie.

“Meer zat er vandaag niet in”, concludeerde Van der Ende. “Op een gegeven moment hadden we door dat we dit weekend moesten overleven. We waren heel erg blij met de podiumplaats uit de eerste wedstrijd. Als team hebben we ontzettend geknokt en soms moet je, zoals nu, ook kunnen incasseren.”

De volgende races van de GT4 European Series staan gepland van 19 tot 21 september op de Nürburgring (Duitsland).