Rosanne den Drijver toont potentie tijdens GK4 Kartseries in België

Mirjan den Drijver

Westland 15.04.2024 - Zaterdag 13 april werd de eerste ronde van de GK4 Kartseries verreden in het Belgische Mariembourg.

De 15-jarige CaptainCruise-rijdster Rosanne den Drijver startte als nieuwkomer in de X30 senior categorie met P14 als resultaat. “Het is een bewuste keuze om in deze categorie te karten en niet in het rookie klassement. Ik maak nu een sprong naar een ervaren en volwassen deelnemersveld in de 2-takt karts met rijders van 15 tot 25 jaar. Waarschijnlijk heb ik het dit jaar lastig, maar daardoor leer ik veel meer als dat ik in de andere klasse was gestart,” vertelt Rosanne. “Ik wil de eerste vrouw in de Formule 1 worden. Dan moet je vechten voor wat je waard bent en niet altijd voor de makkelijke weg kiezen.”

In de einduitslag van de finalerace staat Rosanne op de 14e plaats van de 33 rijders in totaal. “Ik ben heel erg tevreden met de 14e plaats. Zeker als je kijkt naar mijn kwalificatie. Die was niet goed. Ik klokte de 25e plaats omdat ik geen aansluiting kon vinden met een andere rijder. Zonder slipstream lukt het gewoon niet om een goede tijd neer te zetten. Hierdoor moest ik de eerste heat op P25 starten. Er werd in die heat erg ruw gereden, waardoor ik van de baan geduwd werd. Uiteindelijk wel een paar posities gewonnen en als 22e gefinisht. Die positie was ook mijn startpositie voor heat 2. De rollende start ging goed, maar door wat duw-en-trek-werk had ik een klikbumper. Na een aantal mooie inhaalacties reed ik als 19e over de finish. De klikbumper leverde een tijdstraf van 3 seconden op en daardoor werd ik teruggezet naar P20.”

De resultaten van de twee voorgaande heats bepaalde de startopstelling van de finalerace. Rosanne startte de finalerace vanaf P18 en pakte in de eerste ronde gelijk een aantal posities. “De start van de race ging super goed. Na een aantal mooie inhaalacties had ik in de eerste ronde al zes posities gewonnen. In de 11 laps die volgden, kon ik deze positie redelijk vasthouden. En uiteindelijk finishte ik als 14e in dit veld. Ik ben echt blij met dit resultaat.” De volgende race van de GK4 Kartseries is 25 mei in Genk. “Dan zie je mij weer aan de start. Graag bedank ik de Westlandse bedrijven die mij steunen: Captain Cruise, BioPlug, Van Tuijl, Ansu, Fibercell, Autorijschool Stoer, MeeGaa Substrates en ProTech.